Home

Gyalui havasok

Gyalui-havasok - Wikiwan

A Gyalui-havasok a Kárpátok Erdélyi-Szigethegységének északi részéhez sorolható. Ezt veszi körül északról a Meszes-hegység, nyugatról a Vigyázó-hegység és a Bihar-hegység, délről az Öreg-havas , míg kelet felé fokozatosan megy át a Mezőségbe Gyalui havasok v. Andrássy-havasok, a Bihar-hegység Sebes- és Fehér-Kőrös közötti részének K-i tagja, a Meleg-Szamos és Aranyos völgye közt Kolozs és Torda-Aranyos vármegyékben terülnek el.A hegység közvetlenül a Bihar főgerincéhez csatlakozik s az említett két folyó közt egészben véve Ny-ról K-felé terül A Gyalui-havasok éghajlata általában kiegyensúlyozott, mérsékelt égövi, kontinentális, azaz szárazföldi jellegű, ahol a nyugatról jövő áramlatok uralkodnak. A hőmérséklet kihangsúlyozottan a magasság függvénye. Az átlaghőmérséklet a kisbányahavasi 4,2 foktól a Torda környéki 8,6 fokig terjed. A téli átlagok -10.

Gyalui havasok A Pallas nagy lexikona Reference Librar

A GYALUI ÉS ANDRÁSSY-HAVASOK KÖZT megjelent a Vasárnapi Ujságban, 1893.szeptember 10. A Bethlen- Béldi- és Somkereki-sziklák keresztelõje(k épekkel) Kolozsvár piaczárói vagy még inkább felleg váráról gyönyörű havasok kéklõ hegyormai hívo gatják, csalogatják a jámbor sétálót s fõkép a bátor turistát A trianoni békeszerződésig Kolozs vármegye Gyalui járásának székhelye volt. 1992-ben társközségeivel együtt 7966 lakosából 6748 román, 877 magyar és 341 cigány volt. Híres emberek. Itt született 1866. november 24-én Gyalui Farkas művelődés- és irodalomtörténész, könyvtártudományi szakíró, publicista, szépíró A Gyalui-havasok helyén megrepedt a mélyben a Föld szilárd kérge, a mélyebb részek izzó lávája benyomult a szilárd kéregbe és ennek eredményeképpen alakult ki a Gyalui-havasok közepe, mely az Öreg-havasban (Muntele Mare) 1827 m magasra emelkedik Az erdélyi részeknek turista szempontból egyik legszebb és legérdekesebb vidéke a gyalui havasok, a melyek tulajdonképen a Bihar-hegységnek egyik keleti oldalszárnyát alkotják s Kolozsvártól délnyugati irányban a Hideg- és Meleg-Szamos partjain legyező alakban terjedve szét, nyugaton a Vlegyásza hegységhez, délen pedig az Aranyos fölötti Öreg-havashoz csatlakoznak A legmagasabb pont 1348 m magas, gyönyörű körpanoráma nyílik: látszik innen a Székelykő, a Tordai-hasadék, a Bedellő sziklavilága és a Gyalui-havasok legmagasabb pontja, az Öreg-havas. Innen már csak ereszkedünk: 600 m ereszkedés során folyton változó szögből csodáljuk a sziklákat, kaszálókon, erdőben és virágzó.

Gyalui-havasok - Masivul-Gilău - Gilău Gebirge - Leírás

 1. 0 szállás Gyalui-havasok régióban fotóval, véleményekkel. Foglalás direkt a szállásadótól. Garantált legjobb ár. Olcsó szállások Gyalui-havasokon 3 000 Ft/fő-től
 2. Gyalui-havasok - Átmenetek a Szigethegységben 134. rész A Kolozsvárhoz közel fekvő Gyalu határában kezdődő és innen déli irányban az Aranyos folyóig húzódó hegyeket közös névvel Gyalui-havasoknak nevezzük. Ez a hegység kiváló természeti szépségekben bővelkedik; meredek sziklafalakkal tarkázott szűk völgyei.
 3. A havasok és maga a tó kiváló kikapcsolódást tud nyújtani az idelátogatóknak. A Kis-Szamos a Bihar-hegység belsejében két ágból fakad: a nagyobbik a Meleg-Szamos (Someşul Cald), a kisebbik Hideg-Szamos (Someşul Rece). Ezek a Gyalui-tó víztározójában folynak össze, és a víz innentől Kis-Szamos néven fut tovább

Gyalui havasok v. Andrássy-havasok, a Bihar-hegység Sebes- és Fehér-Kőrös közötti részének K-i tagja, a Meleg-Szamos és Aranyos völgye közt Kolozs és Torda-Aranyos vármegyékben terülnek el. A hegység közvetlenül a Bihar főgerincéhez csatlakozik s az említett két folyó közt egészben véve Ny-ról K-felé terül Gyalui havasok. v. Andrássy-havasok, a Bihar-hegység Sebes- és Fehér-Kőrös közötti részének K-i tagja, a Meleg-Szamos és Aranyos völgye közt Kolozs és Torda-Aranyos vármegyékben terülnek el. A hegység közvetlenül a Bihar főgerincéhez csatlakozik s az említett két folyó közt egészben véve Ny-ról K-felé terül. Eljött az ideje, hogy a Hazajáró is tiszteletét tegye az Erdélyi-szigethegység legnagyobb kiterjedésű tagjában, a változatos formakincsű Gyalui-havasokban. A birtokosai után egy. Gyalui-havasok, Román, magyar és angol nyelvű ismertetővel, a túraútvonalak leírásával; földrajzi fokhálózat ábrázolása GPS-hez, világtérkép,FALITÉRKÉPEK , térk Gyalui-havasok - A Lurdy Ház Térképbolt,Tel:456-05-61,Stief Könyv: Gyalui-havasok - Turisztikai kalauz - Palczer János, Kozma Mária | Megvásárolható/elõjegyezhető könyv. | Az ország legnagyobb antikvár.

Örömöt szereztünk hegyvidéken. A Community Emergency Response Team (CERT) idei, a Gyalui-havasokban szervezett humanitárius segélyakciója, amely során az önkéntesek az Erdélyi Szigethegység elszigetelt hegyvidéki házaiban a világtól elszakadva élő gyerekeknek, családoknak vittek ajándékot, nem volt olyan, mint a tavaly. Talán azért nem, mert az első, a legeslegelső az. A Gyalui-havasok az Erdélyi-szigethegység legnagyobb kiterjedésű tagja, amely 1350 km2 területű, 25 kilométer szélességű. Nyugatról a Bihar-hegység - Vigyázó-hegység vonulata, délkeletről a Torockói-hegység, délről az Erdélyi-érchegység, északról pedig a Meszes vonulatai határolják A gyalui várat, a kalotaszegi várak egyikét a 14. század végén építették az elpusztult Fenes vára helyett. A Gyalui-havasok, az Erdélyi-Szigethegység legnagyobb hegyvonulata. Folyói délen a Meleg-Szamos és a Hideg-Szamos, melyek együtt képezik a Kolozsvárt is átszelő Kis-Szamost, míg ennek fontosabb mellékágai a Kapus és.

Gyalui-havasok és Erdély · Többet látni » Erdélyi-középhegység Az Erdélyi-középhegység vagy Erdélyi-szigethegység (románul Munții Apuseni, vagyis Nyugati-hegység) a Kárpát-medence keleti részén terül el, a Nyugati-Kárpátoknak nevezett hegységegyüttes északi csoportjaként GYALUI HAVASOK, Turisztikai kalauz Erdély hegyei 6. Szerző: Palczer János Pallas-Akadémia Könyvkiadó, 1999 Térképmelléklettel. Jó állapotú használt könyv szkita88 Gyalui havasok című albuma az Indafotón. Csoportkép az Apró-kövek gerincé Gyalui havasok útikönyv, világtérkép,FALITÉRKÉPEK , térkép világról,térkép magyarországról ,térkép európa úthálózata.íránytószámos térképek,Nagy Magyarország té Gyalui havasok útikönyv - A Lurdy Ház Térképbolt,Tel:456-05 Turistatérkép.8 ajánlott turistaútvonal, 8 ajánlott autóútvonal, Kisbányahavas üdülőtelep és környékének részletes térképe, a vidék szálláslehetőségei. Hátoldali ismertető nyelve: magyar, román, angol lépték: 1:50 000 Kiadó: Dimap Kiadás éve: 200

Kalotaszeg

A Gyalui-havasok a maga 1350 km2-ével az Erdélyi-Szigethegység legnagyobb és kb. 25 km szélességében húzódó vonulata. Folyói délen a Meleg-Szamos és a Hideg-Szamos, melyek együtt képezik a Kolozsvárt is átszelő Kis-Szamost, míg ennek fontosabb mellékágai a Kapus és a Reketó Gyalui-havasok turistatérkép - Dimap (2003) vásárlás 1 600 Ft! Olcsó Gyalui havasok turistatérkép Dimap 2003 Könyvek árak, akciók. Gyalui-havasok turistatérkép - Dimap (2003) vélemények. Erdélyi turistatérkép sorozat része A Gyalui-havasok az Erdélyi-szigethegység északi részéhez tartozik. Román, magyar és angol nyelvű ismertetővel, a túr Gyalui havasok. - Distance: 27.14 km - Elevation: 689 hm - Location: Gilău, Judeţul Cluj, Romani A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások.

Gyalui-havasok leírás - Erdélyi barangoláso

Gyalui-havasok - Masivul-Gilău - Gilău Gebirge - Autós

A vendégház a Gyalui havasok lábánál helyezkedik el, csodálatos falusi környezetben, ahova szeretettel varunk minden kedves vendeget Csillagtúrák Kalotaszeg. Tordai hasadék. Tordai sóbánya, Kincses Kolozsvár Gyalui havasok, Havas-rekettyei vizeses, Belis, gyűjtő tavak és völgyzáró gátak, Sebesvár, Torocko stb Gyalui-havasok turistatérkép 1 : 65 000 A nyár vége valószínűleg a legjobb alkalom az Apuseni-hegységbe való kirándulásra. Élvezze ezt az új térképet, amely 28 számot ír le, amelyeket nyomon követett és leírtunk Önnek! A Gilaului-hegység az Apuseni-hegység részét képezi. Ezek szinte teljes egészében a Muntele Mare L helyszínén előzetesen Variscan. AGIPSZESEOCÉNAGVALUIHAVASOKSZEGÉLYÉN. 85 AGIPSZESEOCÉNAGYALU1HAVASOKSZEGÉLYÉN. (A23—24ábrával.) írta: Szádeczky-K.Elemér. Képes beszámoló a Gyalui-havasok túráról - 2010. szeptember 10-12. Szeptember 10-én ismét útra keltünk, alig voltunk 40-en, de lelkesen indultunk el kora reggel a Debrecen - Nagyvárad - Bánffyhunyad - Gyalu útvonalon, hogy egy újabb csodás világba csöppenhessünk Harmadik nap a Gyalui-havasok közelébe autóztunk, és körtúrára indultunk a Bélavár körül. Ez nem emberkéz építette vár, a természet alkotta mészkőszirtekből álló csodaszép hely. Utána elautóztunk megnézni szolcsvai búvópatak barlangbejáratát. Negyedik, utolsó napunkat a Székelykő bejárására szántuk

Erdély: Gyalui-havasok - Eupolisz

A Gyalui-havasok a maga 1350 km2-ével, az Erdélyi-Szigethegység legnagyobb vonulatának számít. Legmagasabb csúcsa az 1826 méter magas Öreg-havas, amely a Szigethegységen belül az 1849 méteres Nagy-Bihar (Cucurbăta Mare) és az 1836 méteres Vigyázó (Vlegyásza, Vlădeasa) után következik Innen mentve: scontent-vie.xx.fbcdn.net Londoni Utazás. Gyalui-havasok Tags: Transylvania • gyalui-havasok • kós béla • országos pusztaszeri természet • szamos • wass albert Category: around the world A film Wass Albert elhagyott szülőföldje iránti vágyakozást, elszakíthatatlan kapcsolatát kifejező versének bemutatása és a Gyalui-havasokban eredő Szamos felső folyásának elbővölő. Az Erdélyi Kárpát -Egyesület (EKE ) XX. vándortábor szervezésén belül jutottam el ezekre a csodás helyekre . Köszönet nekik ! KRÉTAKORÚ-EAOYALUlHAVASOKKRISTÁLYOS-PALÁINAKMETAMORFÓZISA? 35 prelukaivonulattalegyiránybanráncosodotteocénüledékekfordulnakel.Az almásmentieltakartGyalui.

Gyalui-havasok turistatérkép - Dimap & Erfatur, Gyalui-havasok turistatérkép 2. kiadás (2008) Méretarány: 1: 50 000 Méret: 83 x 57 cm, kétoldalas Készítette: E A Gyalui-havasok (névváltozat: Andrássy-havasok) a Kárpátok Erdélyi-Szigethegységének északi részéhez sorolható. Ezt veszi körül északról a Meszes-hegység, nyugatról a Vigyázó-hegység és a Bihar-hegység, délről az Öreg-havas (Muntele Mare), míg kelet felé fokozatosan megy át a Mezőségbe Túrablogok » Gyalui havasok rehab tura I » Túratárs és Túra kereső, túrázás, túrák, outdoor - Túratárs.com, Nincs kivel túrázni? Több ezer túratárs és több tucat Túra vár rád, közösségi oldalunkon. Túrafotók, túrák, outdoor sportok, és túratársak. Keress túrát vagy túratársat a Túratárs.com-on Júliusi bakancslista: Gyalui havasok, első Bánffy Miklós túrák, vándortábor . Itt a júliusi kínálat: hova kirándulhatunk az EKE Kolozsvár 1891 kalauzolásával? Július 1. (hétfő): Házsongárdi séta, II. B parcella. Találkozás 14 órakor a temető bejáratánál. Szervezők: Kovács D. Zsuzsa és Lőrinczi István

Erdélyt járó-hátizsákos- tanulmányutunkat a Gyalui-havasok térségébe tervezzük 2012 szeptember 26-30 között, melyre tisztelettel meghívom. A tanulmányutat a jól bevált gyakorlatnak megfelelően ismét Daday Zsolt nagyváradi kollégánk közreműködésével szervezzük. Remélem, hogy e tavaly októberre tervezett utunkat ebben. A Gyalui Havasok egy rész Ezt látni kell! Az általunk szervezett erdélyi túrák és kirándulások során ízelítőt kaphatsz a Bihari-hegység, a Gyalui-havasok, a Vigyázó-hegység, a Torockói-hegység és az Aranyos völgyének és környékének szemetgyönyörködtető csodáiból A Hazajáró hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait Fogarasi havasok interaktív térképe. Kapcsolat szállás, üzleti lehetőségek, időjárás előrejelzés, utak, folklór, valutaárfolyam felé

A GYALUI ÉS ANDRÁSSY-HAVASOK KÖZT - ATW

Hiába fáradozott az 1890-es években Bethlen András földművelésügyi miniszter a gyalui havasok melletti üdülőtelepek felállításán, sajnos a korszakban Erdély túlságosan távol volt mindentől ahhoz, hogy komoly turizmust tudjanak ott lebonyolítani. Így végül az idegenforgalom fellendítéséért fáradhatatlanul. Gyalui-havasok térkép » Erdély és Kárpátalja térképek » Gyalui-havasok térkép. Kosárba . Ár: 1 900 Ft. Típus: hajtogatott. Méretarány: 1:50 000. Tartalmi jellemzők: Román, magyar és angol nyelvű ismertetővel, a túraútvonalak leírásával.. We use cookies to provide statistics that help us give you the best experience on our site. Detailed description Confir Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila KALOTASZEG, A BIHAR-HEGYSÉG ÉS A GYALUI HAVASOK - SZÉKELYFÖLD KAPUJÁBAN - 1 webshop árajánlata. Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila KALOTASZEG, A BIHAR-HEGYSÉG ÉS A GYALUI HAVASOK - SZÉKELYFÖLD KAPUJÁBAN jellemzői, vásárlási tanácsok, boltok rendezése árak szerint +36 20/319 8250 +36 96/952 436 szkitiagyor@gmail.com 25000 Ft-tól ingyenes szállítá

Ajándékosztogatás a Gyalui-havasokban (FOTÓRIPORTTAL) Közös akción a CERT és az Erdély Mentőcsoport; Létrehozva: 2011. december 19. 01:36 : KISS OLIVÉR: Azokon is segítettek, akik villanyáram, földgáz, közművesítés nélkül élnek a hegyekben - TROMBITÁS ENIKŐ. Hegyek és havasok a Nyugati Kárpátok-ban: Bükk hegység. Réz-hegység. Meszes hegység. Kolozsvári-Dézsi dombság. Torockói hegység. Erdélyi érchegység. Gyalui havasok. Király-erdő Vlegyásza Bihari hegység. Zarándi hegység. Pojána Ruszka. Lippai dombság. Almás hegység. Szemenik. Szörényi hegység. Dognácska. Béli hegysé A Gyalui-havasok a Kárpátok Erdélyi-Szigethegységének északi részéhez sorolható. A Gyalui-havasok a maga 1350 km²-ével az Erdélyi-Szigethegység legnagyobb és kb. 25 km szélességében húzódó vonulata... A gyalui havasok a maga 1350 km ével az erdélyi szigethegység legnagyobb és kb. új hétvégi túránk során az erdélyi szigethegység legnagyobb kiterjedésű hegységének. Andrássy havasok a kárpátok erdélyi szigethegységének északi részéhez sorolható. 1 50 000 569633 gyalui havasok turista terkep románia erdély hegyei.

Gyalu (Románia) - Wikipédi

Video: Kalotaszeg - Wikipédi

Itt a Gyalui-havasok északi völgyeiben ered a Kis-Szamos két forrása, melyek Hideg-Szamos és Meleg-Szamos néven folynak észak, észak-keleti irányba, majd a Gyalui-havasok aljánál Kis-Szamos néven egyesülnek, és a folyó bal oldalán, az Almási-hegység keleti völgyeiben eredő folyókat: Kapust, Nádast, Borsa A Gyalui-havasok és Öreghavas lábánál helyezkedik el, Kolozsvártól 20 kilométerre. A DJ 107M megyei úton közelíthető meg. A 2011-es népszámlálás adatai alapján a község népessége 4392 fő volt, [4] ebből magyar anyanyelvű 2264, román 1975, cigány 60, egyéb 2, nem nyilatkozott 91 fő.[3

Tordaszentlászló a Gyalui-havasok keleti végében, Kolozsvártól DNy-ra fekszik. A település neve, Szent László alakban, először a pápai tizedjegyzékekben jelenik meg. 1332-ben Miklós, 1335-ben Benedek plébános neve szerepel a jegyzékben Gyalui-Havasok - Átmenetek a Szigethegységben . Udvarhelyi-dombság - Az anyaszék szívében . Torockói-hegység 2. - Az erdélyi tündérkert zordon ékessége . Telecska - Bácska szívében . Dél-Bánság . Árvai-Magura. Utóbbi a Gyalui-havasok keleti előhegyei között lépett harcba, a 180. hadosztály Torda, a 4. Aranyosegerbegy térségében. A Jára-patak völgyében harcoló 2. román hegyi­hadosztály a 35. szovjet gárda-lövészhadtest alárendeltségében állt. A két szovjet hadtest a 27. hadsereg kötelékébe tartozott

A gyalui havasok szegélyének pontosabb földtani alkatát később, a m. kir. Földtani Intézet megbízásában 1882—87-ben végzett részletes földtani fölvételeim alapján, magam derítettem ki.** Én is, miként Hauer F., a kris­ tályos paláknak egy felső vagy ifjabb, és egy alsó vagy idősebb csoportját külön Gyalu a gyalui Havasok lábánál helyezkedik el, Kolozsvártól 15 km-re (Nagyvárad irányában), festői szépségű környezetben, amely kitűnő lehetőséget nyújt a pihenésre. A Gong villa kitűnő étteremmel és tágas konferenciateremmel rendelkezik. A Gong villát ajánljuk kiránduló vendégeinknek, a hely ugyanis kiváló kiindulópont hegyi túrák megszervezésére, a. Használt és új bútorok, könyvek ruhák régiségek, és egyéb ingóságok eladása, vására. Ingyenes hirdetés feladás - Gyal

A gyalui havasok vidéke

Gyalui-havasok, 4.4.3. Erdélyi érchegység. 4.4.5. Erdélyi-medence és Szilágyság - a Kárpát-medence keleti részén elterülő földrajzi tájegység. Határai a Keleti-Kárpátok, a Déli-Kárpátok, a Ruszka-havas és az Erdélyi-szigethegység. 4.4.6. Északkeleti-Kárpátok. Gyalui havasok . v. Andrássy-havasok, a Bihar-hegység Sebes- és Fehér-Kőrös közötti részének K-i tagja, a Meleg-Szamos és Aranyos völgye közt Kolozs és Torda-Aranyos vármegyékben terülnek el. A hegység közvetlenül a Bihar főgerincéhez csatlakozik s az említett két folyó közt egészben véve Ny-ról K-felé terül 30, Forrás: Hitel bárlistásoknak A lakáshitel felvételének lehetőségei Amennyiben nagyobb összegre van szükségünk valamilyen ingatlannal kapcsolatos ügyintézéshez, első lépésként mérlegelnünk kell, hogy mekkora összeget tudunk szánni a beruházásra A Gyalui-havasok fő tömege ősi, több százmillió éves (földtörténeti prekambrium és ópaleozóikum) metamorf kőzetekből (pl. csillámpalák, kloritpalák, fillitek, kvarcitok) áll, amelyekbe a központi régióban gránitos olvadék nyomult (ez bukkan elő az Öreg-havas térségében) 1. A Bihari autochton a Gyalui-havasok (Munţii Gilău), a Bihar-Vigyázó (Masivul Bihor-Vlădeasa), a Királyerdő- (Munţii Pădurea Craiului), a Réz- (Munţii Plopiş vagy Munţii Şes) és a Meszes-hegységek (Munţii Meseş) főtömegét alkotja; 2. A Bihari takarórendszer több alegységből áll, és a Hegyes-Drócsa- vag

A Gyalui-havasok fehér sziklái - 2020 május 8 - 10

 1. t már a neve is elárulja, jól körülhatárolt,.
 2. Aranyos folyó, Bihar hágó Az Aranyos folyó a Bihar hegységben, az 1160 m magasságú Bihar hágó közelében ered, s 164 km út után Marosludas közelében ömlik a Maros folyóba. Nevét az aranyról kapta, melyet nem csak a hegyekben bányásztak, hanem sok száz éven át a folyó vizéből is mostak
 3. A szállás az Ófalu egyik csendes utcájában, a település központi részéhez közel található. Ez a világos, barátságos apartman családi házunk tetőterében várja az utazókat. 2015-ben költöztünk ebbe a házba, 4 év saját kezű felújítást követően 2020. év elején nyitottuk meg az apartmant vendégek..
 4. - Gyalui havasok (22 km) - Kisbanyai kedvelt sípálya (télen; 30 km) A településen megtekinthetők: - Szent-László királyunk mellszobra a cinteremben - a Kalotaszegi Tájház és Múzeum - a Jósika - Mikes - Széchen család angol barokk stílusú kastélya és 14 holdas dendrologiai parkj
 5. tegy 25-30 kilométerre levő hegyvonulat) egyik elszigetelt házában élő gyermek, amikor meglátta a CERT (Community Emergency Response Team)
 6. Kalotaszeg, Erdély néprajzi tájegysége. A Kalota és a Körös völgyében, a Gyalui-havasok és a Meszes-hegység között terül el. Néprajzi hagyományokban igen gazdag terület. Népi használati és dísztárgyakat, hímzett varrottasokat készítenek még ma is a kalotaszegi falvakban
 7. d az 50,

Szállás Gyalui-havasok, 47 szállás 3 000 Ft-tól

 1. A Gyalui-havasok a maga 1350 km2-ével, az Erdélyi-Szigethegység legnagyobb vonulatának számít. Legmagasabb csúcsa az 1826 méter magas Öreg-havas, amely a Szigethegységen belül az 1849 méteres Nagy-Bihar (Cucurbăta Mare) és az 1836 méteres Vigyázó (Vlegyásza, Vlădeasa) után következik. A hegységre jellemzőek a magas, panorámákban bővelkedő hegyoldalak és hegyhátak.
 2. Thumbnail Image Table 001-GPS. 002-Hore
 3. A szorost Erdélyben, Fehér megyében találjuk. A Torockói-hegységnek rengeteg nevezetessége van. A Remetei szoros (Cheile Râmeţului) a Bedellői havasok legfestőibb szurdokvölgye. A hegység legzordabb, legnehezebben megközelíthető hasadékvölgye. Ha a csoport kicsit többet szeretne gyalogolni,..
 4. Kedves Barátaim es Turisták! Várom önöket egy modern és mégis festöi hagyományos környezetbe, a Gyalui havasok lábánál, az Erdély autopálya Gyalui fel/lejáratánál.Ha egy pár napot akar eltölteni kirándulni,vagy csak átmenetben van és szálást keres kicsit távol (10km) a Kolozsvári zajtol

Radnai-havasok - utazasiirodak.hu . Érdeklődöm az utazás részletei iránt. Név Ma a szűkebb értelemben vett Székelyföld fogalmán Erdély délkeleti részén elterülő, székelyek által lakott vidéket értjük. A történelmi Székelyföld 1437-től 1876-ig öt széket - Udvarhelyszéket,..

Gyalui-havasok - Átmenetek a Szigethegységbe

 1. t segélycsomag: törődés. On 2016-04-25 2016-04-26 Szerző:.
 2. Kalotaszeg tájegység Romániában, részben Erdélyben a valamikori Magyar Királyság területén, Kolozsvártól nyugatra. Nyugat-Románia kevés tömbmagyar területeinek egyike, régi erdélyi magyar népi hagyományok őrzője. Nevének eredete Nevét a honfoglaló magyarok itt letelepedett Kalota nemzetségéről kapta. Kalota néven valamikor sokkal nagyobb területet neveztek.
 3. A Meleg-Szamos vizét szabályozó 97 méter magas gát 70 méter mély mesterséges tavat hozott létre a Gyalui-havasok csúcsai között. Erdélyben kifejezetten ritka, hogy egy tó partján egyszerre találjunk lomblevelű erdőket és meredek lejtőket, így a Kolozsvártól bő 30 kilométerre lévő terület kitűnő kirándulóhelyszín is
 4. Várom önöket egy modern és mégis festöi hagyományos környezetbe, a Gyalui havasok lábánál, az Erdély autopálya Gyalui fel/lejáratánál. Ha egy pár napot akar eltölteni kirándulni, vagy csak átmenetben van és szálást keres kicsit távol (10km) a Kolozsvári zajtol
 5. 273-Belavar Slideshow: Start | Stop Previous | Home | Next Start | Stop Previous | Home | Nex

Gyalui víztározó - Erdélyi barangoláso

Turistatérképek, Románia, Európa, Térkép, Espolarte. Besztercei-havasok - turistatérkép 1. kiadás (2009) Méretarány: 1: 70 00 Erdélyi túrafotó képtár túrafotók. . Túrázás, hegymászás és barlangászat, hegyekben és barlangokban Görgényi-havasok északi és középső része Turisztikai kalauz. Megvan nekem. Olvastam. A Görgényi-havasok bemutatásával indult több mint egy évtizede a Pallas-Akadémia Könyvkiadó népszerű Erdély hegyei sorozata. Azóta immár meghaladta a harmincat a sorozat köteteinek száma, számos könyvnek a javított kiadása is megjelent A szerzőpáros Hargita című albuma után most részletesen mutatja be a Székelyföldet és környékét az épített örökségen, a tájakon és az emberek mindennapi életén keresztül. E kötetük a kalotaszegi magyarok..

Fucskár: Kalotaszeg, a Bihar-hegység és a Gyalui-havasok. Cinóber Kulturális Alapítvány Kiméra Antikváriuma A könyvek eladásával kulturális tevékenységünket támogatjuk Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható Erdélyt fenséges hegyek, havasok veszik körül délről, keletről és északról is, kezdve a Kazán-szorostól, Erdély déli kapujától, a 2500-as csúcsokkal fémjelzett Fogarasi-havasokon és a mesebeli Hargitán át egészen a Kárpátaljára átnyúló Máramarosi-havasokig

Macskakő Kolozs megyei település, mely a Gyalui-havasok délkeleti részén fekszik, Járabánya és Torda közelében. Gazdasági szempontból fontos a település határában található muszkovit, magnetit és sziderit bánya Kalotaszeg - Székelyföld kapujában:a Bihar-hegység és a Gyalui havasok. elfogyott. Fucskár Ágnes, Fucskár József Attila. Székelyföld csodái - 7 kötet díszdobozban. elfogyott. Fucskár Ágnes; Fucskár József Attila. Aranyosszék, Marosszék és az Erdélyi-érchegység - Székelyföld csodái {{ photo.description }} tetszik {{reactions.lik}}. kedvenc {{reactions.fav}

Erdélyi-középhegység – WikipédiaApuseni Mountains - WikipediaIrma blogja Székelyvarság: Magyarfenes
 • Snoop Dogg magyarul.
 • Márvány utca 17 budapest 1012.
 • Apple logo emoji.
 • Male diclonius.
 • Castle 7. évad 5. rész.
 • Wiki american beauty.
 • Jázmin esküvői ruhaszalon (székesfehérvár).
 • Wc csésze magassága.
 • Castle 7. évad 5. rész.
 • Dido Elizabeth Belle élete.
 • Camembert sajtkrém.
 • Középkori krónika.
 • Flörtölés jelentése.
 • Apaszerep.
 • Fülöp herceg anyja.
 • Joghurtos jégsaláta.
 • Vadnarancs esszencia.
 • Terpentin káros hatásai.
 • Palette hajfesték hajhullás.
 • Jósló fájások éjszaka.
 • Csiga duó zenekar.
 • Szaxofon eladó.
 • Versailles Film.
 • Hálószoba összeállítás.
 • Mechanizmusok tervezése.
 • Ha nincs a nevemen semmi mit vihet el a végrehajtó.
 • Legolcsóbb építési technológia.
 • Mi az a google ads.
 • Bangó margit gyál.
 • Mtk utánpótlás edzők.
 • Mercedes e 350 cdi műszaki adatok.
 • Libamell ára.
 • Infrakamerás mobil.
 • Szállásos munka idegenforgalom budapest.
 • Plt m70 ár.
 • Kötött karkötő.
 • Mátyás cukrászda szeged torta árak.
 • Málta jelképe.
 • Jazz koncert budapest 2020.
 • Hullaház gyakori kérdések.
 • Villanyszerelési bolt 3. kerület.